Each One Teach One coördinator
Each One Teach One coördinator programma voor docenten
Meld je aan als EOTO-coördinator! EOTO is een programma waar je elke (woensdag)middag met docenten van verschillende scholen aan de slag gaat om leerlingen met verschillende culturele achtergronden op te leiden en met elkaar in verbinding te brengen. Dit leidt tot meer verbinding tussen scholen en culturen, onderling begrip en persoonlijke groei.
Over de organisatoren
Pascale Dings en Ayan Yusuf Boss leerden elkaar kennen toen zij een mentorkoppel werden bij Ithaka Internationale Schakelklassen. Het klikte gelijk tussen de twee, vooral vanuit een gezamenlijke missie om meer verbinding tussen mensen te creëren. In 2021 zijn ze samen het project Each One Teach One (EOTO) begonnen.
Over het programma
In onze samenleving ontstaan steeds meer bubbels. Er is minder begrip voor elkaar en dit zorgt voor spanningen. Deze uitdaging zie je al op schoolniveau terug. EOTO omvat een uniek programma om scholieren uit verschillende leefwerelden met elkaar te verbinden aan de hand van drie competenties: intercultureel burgerschap, communiceren en persoonlijk leiderschap. Zo leren de leerlingen zich verhouden tot zichzelf, de ander en de wereld om hen heen. Daarnaast verbreden ze hun horizon en leren ze een les voor het leven. De methode sluit aan bij de Burgerschapsdoelen voor scholen en de NUOVO-kernwaarden: verbinden, zelf leiden, moreel handelen en lef.
We doen het samen!
De uitspraak ‘Each One Teach One’ bestaat in veel culturen en heeft als leidend principe: als je van elkaar leert sta je samen sterk. Je geeft het stokje door aan de ander. EOTO is een train-de-trainer programma: wij trainen de docenten, de docenten trainen de leerlingen en de leerlingen trainen elkaar.
Waarom zou ik EOTO-coördinator willen worden?
- Je groeit door zelf trainingen en workshops te volgen over de competenties;
- Je coacht en begeleidt leerlingen uit verschillende leefwerelden in het contact met elkaar zodat zij uitgroeien tot kritische en volwaardige burgers;
- Je verdiept je in het curriculum rondom Burgerschapsonderwijs;
- Je mag meedenken in de ontwikkeling van passend lesmateriaal voor de verschillende doelgroepen en de organisatie van ontmoetingen tussen verschillende scholen;
- Je verbreedt je blik door samen te werken met docenten van verschillende scholen.
De bijeenkomsten
Afgelopen schooljaar deden 10 NUOVO-scholen mee! Het programma duurt twee keer een halfjaar, waarbij je als docent twee verschillende groepen begeleidt. Dit kan een mentorgroep zijn of een samengestelde groep op inschrijving. Het programma is verdeeld over acht verschillende bijeenkomsten, een jaarafsluiting en drie intervisies.
Bijeenkomst 1: Startbijeenkomst en werving leerlingen
Bijeenkomst 2: Project Fresh-up: uitvoering en aanpak
Bijeenkomst 3: Basistraining groepsvorming
Bijeenkomst 4: Workshop Competentie 1 Intercultureel Burgerschap
Bijeenkomst 5: Workshop Competentie 2 Communiceren
Bijeenkomst 6: Workshop Competentie 3 Persoonlijk Leiderschap
Bijeenkomst 7: Voorbereiding EOTO ConnectFest ‘sustainable development goals’ (SDG)
Bijeenkomst 8: Afsluiting + eindevaluatie
Jaarafsluiting: EOTO ConnectFest
Drie intervisiemomenten (nader te plannen)
Wil jij het verschil maken op jouw school en EOTO-coördinator worden? Overleg met je leidinggevende en meld je aan via deze knop. Wees er snel bij. Aanmelden kan tot 15 juli!
Volg de ontwikkelingen van EOTO via https://www.eoto.nu/.